,,COPILĂRIE FĂRĂ DELINCVENȚĂ'' - UN PROIECT AL POLIȚIEI ROMÂNE PENTRU PREVENIREA DELINCVENȚEI MINORILOR
Postată de blogmediacid la 17 ianuarie 2014 19:37:41



Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a deschis proiectul „COPILĂRIE FĂRĂ DELINCVENȚĂ”.
n prezența adjunctului inspectorului general al Poliției Române, chestor de poliție dr. Gheorghe Popa, în data de 14 ianuarie, a avut loc conferința de deschidere a Proiectului ,,Copilărie fără delincvență” – un proiect inițiat de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul I.G.P.R.
Ştirea extinsă
În cadrul proiectului, se va derula o campanie de prevenire, destinată minorilor, părinților acestora, precum și cadrelor didactice.

Fiind unul dintre pilonii centrali ai proiectului, campania își propune creșterea gradului de informare și conștientizare în rândul copiilor, părinților și profesorilor, cu privire la comportamentele predelincvente și delincvente, modalități de prevenire, gestionarea situațiilor conflictuale sau consecințe legale.

Campania va fi implementată în 47 de școli din România, la nivelul claselor V-VIII,
fiind implicați aproximativ 17.000 de elevi, părinții acestora, precum și 700 de cadre didactice.

Polițiștii de la structurile de prevenire, în colaborare cu asistenți sociali, vor purta discuții cu elevii pe tema delincvenței juvenile, vor organiza concursuri și expoziții tematice.

Un element inedit, ce ilustrează metodele moderne de prevenire a criminalității, este implicarea directă a elevilor în activități, nu numai în calitate de beneficiari, ci și de organizatori.

Astfel, în școlile în care se va derula campania vor fi create ,,Consilii de Prevenire a Criminalității”, constituite atât din elevi cu comportament meritoriu, cât și din elevi cu probleme de comportament. Prin cooptarea copiilor la organizarea evenimentelor preventive se urmărește creșterea gradului de implicare și responsabilizare, precum și o mai bună asumare a atitudinii preventive.

Conceptul de ,,învățare prin joc” va fi și el ilustrat, prin crearea unui joc pe calculator, atractiv și adaptat vârstei, prin care copiii să învețe cum să gestioneze conflictele, cum să evite violența și să se ferească de pericole.

Activitățile prevăzute în cadrul proiectului se vor derula pe o perioadă de 24 de luni.

Partenerii Inspectoratului General al Poliției Române în acest proiect sunt, în plan intern, Direcția Protecția Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, iar în plan extern, Polițiile din Cehia și Bulgaria.

Proiectul este finanțat prin programul de granturi al Comisiei Europene ,,Prevenirea si lupta împotriva criminalității” (ISEC), beneficiind de un buget total de 211.610 euro, din care 90% reprezintă finanțarea Comisiei Europene, iar 10% contribuția statului român.

Activitățile circumscrise proiectului se vor desfășura atât la nivel național, cât și internațional, pe teritoriile celor două state partenere.

Sursa: IGPR