Pagina principală · LIVE CAMERA CENTRU RESITA · Articole · Facebook Blog · Categorii de ştiri · Contactați-ne · Email -Admini · ARHIVA VIDEO Miercuri, Iunie 20, 2018
Navigare
Cele mai noi articole
Niciun articol disponibil
name
Curs Valutar BNR
name
name
IP address signature
TRAFIC
optimizare web
IN CURAND RADIO
Un nou proiect cultural la Resita: în debut, un concert de orgă
Prima manifestare în cadrul acestui nou proiect va fi un concert de muzică de orgă la Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii”, care se va desfășura luni, 11 septembrie, începând cu orele 19.30. Protagonistul concertului va fi dr. Franz Metz din München, Germania, care va interpreta piese muzicale de Johann Sebastian Bach (1685 - 1750), Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791), Franz Liszt (1811 - 1886), Guido Pogatschnigg (1867 - 1937), Antalffy-Zsiross Dezsö (1885 - 1945) și Leon Boëllmann (1862 - 1897).
În continuare, câteva date despre dr. Franz Metz: născut 1955 la Darova; organist, muzicolog și dirijor, a fost până în anul 1985 pedagog, organist și dirijor la Timișoara și Lugoj. Între anii 1981 - 1985 a fost cantor și organist la biserica romano-catolică Millenium din Timișoara. După aceea a activat ca organist la Stiftskirche Hechingen (Germania). Începând din anul 2000 este organist principal la biserica St. Pius și muzicolog la München. Până în anul 1985 a concertat ca organist împreuna cu multe orchestre filarmonice din România și a dat nenumărate recitaluri la orgi. În perioada aceasta a cântat în primă audiție lucrări scrise de compozitori contemporani ca Sigismund Toduță, Richard W. Oschanitzky, Walter M. Klepper, Martin Lichtfuss, Andreas Porfetye, Liviu Glodeanu. Cu mari dificultăți, create din cauza climei politice de atunci, a reușit să dea primele concerte de orgă organizate oficial de către Filarmonici de Stat la Timișoara (1981), Arad (1983) și în Bazilica Maria Radna (1984). În anul 1990 va reveni în țară și va iniția și conduce câțiva ani cursuri de măiestrie pentru orgă la Timișoara (Zilele muzicii de orgă). Începând din anul 1985 a concertat la orgi importante din multe țări europene, incluzând în programele de concert și muzica de orgă din România. După 1990 a realizat o serie de lucrări științifice și documentare despre orgile istorice din Banat pentru posturile de radio și televiziune din țară și din Germania. Pe lângă activitatea de organist, Franz Metz este și muzicolog și dirijor, în centrul atenției stând muzica secolelor XVIII și XIX din Banat. O serie de compozitori din Banat au fost descoperiți de el, lucrări care au fost ulterior publicate și interpretate în primă audiție: Franz Limmer, Johann Michael Haydn, Vincenz Maschek, Pogatschnigg, Wilhelm Ferch, Conrad Paul Wusching, Franz Hybl, Anton Horner, Josef Weikert, Wilhelm Schwach, Georg Müller, Eduard August Molnar și mulți alții. Lucrările sale muzicologice sunt publicate în mai multe țări.
Prezența Dumneavoastră la concertul de orgă de luni, 11 septembrie, care se va desfășura la Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii” începând cu orele 19.30 ne va onora!


Erwin Josef Țigla
Comentarii
Nu există comentarii postate.
Postează un comentariu
Nume:

Cod de validare:
Cod de validare


Evaluări
Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Conectare
Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă
RECLAMA PUBLICITATE
Site-ul Iulik official.
VIZTATORI UNICI
<Flag Counter
CEAS

Bucharest

HOROSCOP

2,017,445 vizite unice
Cyclic by Fusion-Themes
Provided by Php-fusion V7 Themes | Freethemes4all.com

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2018 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.