Pagina principală · LIVE CAMERA CENTRU RESITA · Articole · Facebook Blog · Categorii de ştiri · Contactați-ne · Email -Admini · ARHIVA VIDEO Joi, Martie 20, 2025
VIZTATORI UNICI
<Flag Counter
Browser Ip
IP address signature
name
ACTIVITATEA CONSILIULUI CONCURENTEI ÎN ANUL 2024
am autorizat un număr record de tranzacții, am derulat cazuri complexe, am utilizat noi instrumente, am aplicat sancțiuni semnificative pentru practici anticoncurențiale și ne-am implicat în procese de restructurare a unor companii de stat", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

CONCENTRĂRI ECONOMICE

În 2024, Consiliul Concurenței a analizat și autorizat 104 tranzacții (concentrări economice), cele multe din ultimii 21 de ani.
Preluarea Profi de către Mega Image, cea mai mare tranzacție pe piața de retail din România, a fost autorizată, în premieră, cu impunerea de condiții referitoare la furnizori.

Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) a finalizat 471 de tranzacții, după analizarea acestora din punctul de vedere al securității naționale. La finalul anului 2024 mai erau în derulare 129 de cazuri.


INVESTIGAȚII FINALIZATE. AMENZI

Autoritatea de concurență, a finalizat în 2024, 18 investigații, cele mai multe din ultimii șapte ani, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 368,54 milioane lei (73,7 milioane euro). Din această sumă, aproximativ 63% reprezintă sancțiuni aplicate pentru înțelegeri între companii.
Printre cele mai importante amenzi se numără:
217,9 milioane lei (43,7 milioane euro), pentru Holcim România SA, Romcim SA și Heidelberg Materials România SA, pentru coordonarea politicilor de stabilire a prețurilor.
128,4 milioane lei (25,81 milioane euro), pentru Boehringer Ingelheim RCV Gmbh & Co KG (Austria), pentru abuz de poziție dominantă pe piața românească a medicamentelor destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC).
5,96 milioane lei (1,2 milioane euro), pentru șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială.
3,49 milioane lei (aproximativ 700.00 euro): Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), din cadrul Consiliului Concurenței, a sancționat Grup Feroviar România pentru că nu a respectat măsurile impuse de organismul național de reglementare și nu a permis accesul tuturor operatorilor de transport feroviar la infrastructurile de servicii pe care le operează în stația CF Palas din zona Portului Constanța.
3,35 milioane lei (aprox. 670.000 euro), pentru OKI Europe Limited, pentru limitarea exporturilor și fixarea prețurilor de revânzare, precum și monitorizarea acestora, în perioada octombrie 2015 – martie 2020.

INVESTIGAȚII DECLANȘATE

În anul 2024, autoritatea a declanșat 14 investigații în domenii precum energie, IT (Cisco și partenerii acestuia), piața articolelor sportive (Nike European Operations Netherlands B.V), piața serviciilor de stomatologie. Din totalul investigațiilor deschise, 57% reprezintă înțelegeri de tip cartel.
În domeniul concurenței neloiale, au fost declanșate primele investigații privind practici comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar (Profi - Prăvălia D'art și care s-a finalizat prin medierea părților) și exploatarea poziției superioare de negociere (piața serviciilor de reparații a autovehiculelor acoperite de o asigurare RCA și comercializarea oxigenului medicinal lichefiat).

INSPECȚII INOPINATE

Anul trecut, s-au efectuat 11 inspecții inopinate la 48 de sedii/puncte de lucru, dintre care una a avut loc inclusiv la sediul unei companii din Olanda, fiind realizată cu sprijinul autorității de concurență din această țară.

INVESTIGAȚII ÎN DERULARE

La sfârșitul anului 2024, erau în derulare 49 de investigații privind posibila încălcare a Legii concurenței, dintre care aproximativ jumătate vizează înțelegeri de tip cartel.

RELAȚIA CU INSTANȚELE DE JUDECATĂ

Rezultatele în instanță se înscriu în trendul ultimilor ani, 94% din hotărârile ICCJ fiind favorabile Consiliului Concurenței.
În același timp, instanța de judecată a menținut 96% din valoarea amenzilor contestate.

AJUTOR DE STAT

Autoritatea de concurență s-a concentrat pe elaborarea și aprobarea la nivel european a măsurilor de sprijin acordate atât din fonduri europene (inclusiv PNRR), cât și din fonduri naționale, în valoare totală de peste 81,6 miliarde lei, implicându-se în restructurarea companiilor de stat, CFR Marfă - Carpatica Feroviar și Tarom.

LEGISLAȚIE, AVIZE ȘI PUNCTE DE VEDERE

În 2024, Consiliul Concurenței a elaborat peste 350 de avize, opinii și puncte de vedere, răspunsuri și interpelări în ceea ce privește ajutorul de stat și concurența.
Dintre acestea, 212 au reprezentat recomandări/observații privind proiectele de acte normative, din care aproximativ 77% au fost preluate de inițiatori.
Printre măsurile în care s-a implicat Consiliul Concurenței, amintim:
PNRR – sprijinirea autorităților în elaborarea, avizarea și implementarea schemelor de ajutor de stat.
Programul național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții CONSTRUCTPLUS.
Energie - analiza unei serii de proiecte de acte normative privind implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon.
RCA – avizarea cu recomandări a măsurii privind prelungirea înghețării tarifelor pentru asigurările de răspundere civilă RCA.
Monitorizarea efectelor ordonanțelor privind reducerea adaosurilor comerciale la o serie de alimente.
Finalizarea implementării directivei ECN Plus


RELAȚII EXTERNE

România a primit avizul formal de aderare din partea Comitetului de Concurență al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), după finalizarea procesului de evaluare în acest domeniu.
Consiliul Concurenței va coordona un nou proiect finanțat și sprijinit de Uniunea Europeană, prin care va acorda asistență autorității de concurență din Republica Moldova; din consorțiu fac parte și autoritățile de concurență din Lituania și Polonia.
Comentarii
Nu există comentarii postate.
Postează un comentariu
Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
Evaluări
Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Conectare
Utilizator

Parolă



Încă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă
HOROSCOP

7,482,434 vizite unice
Cyclic by Fusion-Themes
Provided by Php-fusion V7 Themes | Freethemes4all.com

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2025 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.