Pagina principală · LIVE CAMERA CENTRU RESITA · Articole · Facebook Blog · Categorii de ştiri · Contactați-ne · Email -Admini · ARHIVA VIDEO Duminică, Octombrie 01, 2023
VIZTATORI UNICI
<Flag Counter
Browser Ip
IP address signature
Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală în trimestrul al II-lea
fabricarea produselor de morărit, pâinii și produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare și alcoolice, precum și unități de depozitare - alimentare, semințe, legume - fructe.

În trimestrul al II-lea al anului 2022, Direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene precum și a municipiului București au verificat 207 de mijloace de transport al produselor alimentare de origine nonanimală și au efectuat un număr de 12.045 de controale în unitățile din industria agroalimentară.

Acțiunile de verficare au fost efectuate la nivel național și au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condițiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime și a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Ca urmare a neregulilor constatate și încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate și s-au aplicat 289 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.107.040 de lei. Totodată, au fost emise 8 ordonanțe de suspendare a activității și 4 ordonanțe de interzicere a activității.

De asemenea, s-a dispus măsura de reținere oficială pentru o cantitate de 12.664 kg de produse de origine nonanimală. Întreaga cantitate de produse (ardei iute, grapefruit, mandarine, ciocolată, semințe de quinoa, stafide etc.) a fost neutralizată.

În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformități, dintre care menționăm:
- desfășurarea activității în spații neaprobate/neînregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
- încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor de origine non-animală;
- deficiențe structurale (pereți exfoliați, pavimente deteriorate etc.);
- depozitarea necorespunzătoare a materiei prime;
- lipsa programului de autocontrol;
- depășirea limitei maxime admise pentru pesticide, aditivi și contaminanți;
- lipsa documentului de înregistrare pentru mijloacele de transport.

În cadrul acestor acțiuni au fost prelevate 3.157 de probe din produse de origine nonanimală, 25 dintre acestea fiind neconforme:
- 2 probe neconforme pentru reziduuri de pesticide, din totalul de 196 de probe prelevate, astfel:
a) Dâmbovița - 1 probă neconformă (morcovi) - origine Egipt, prelevată dintr-un depozit de legume fructe;
b) Mureș - 1 probă neconformă (mere) - origine Moldova, prelevată dintr-un depozit de produse alimentare de origine nonanimală. A fost inițiată notificarea de retragere de pe piață a produselor neconforme prin sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă (AAC).
- 17 probe neconforme pentru determinarea criteriilor microbiologice, din totalul de 1.107 de probe prelevate;
- 1 probă neconformă pentru aditivi, din totalul de 292 de probe prelevate;
- 2 probe neconforme pentru contaminanți, prelevate din unitați de fabricare a sucurilor din fructe și legume, din totalul de 907 probe prelevate;
- 3 probe neconforme (probe de sanitație), din totalul de 287 de probe prelevate;
- 0 probe neconforme pentru caracteristici de calitate, din totalul de 98 de probe prelevate;
- 0 probe neconforme pentru alergeni, din totalul de 94 de probe prelevate;
- 0 probe neconforme pentru contaminare radioactivă, din totalul de 169 de probe prelevate;
- 0 probe neconforme pentru tratarea cu radiații ionizante, din totalul de 7 probe prelevate.

Pentru probele neconforme, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 52.433 lei. De asemenea, s-a dispus măsura de reținere/sechestru, în vederea distrugerii, pentru o cantitate de 29.017 kg de produse de origine non-animală precum și a 6.912 litri de suc de mere, produse neconforme.
Evaluări
Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Conectare
Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă
HOROSCOP

5,623,795 vizite unice
Cyclic by Fusion-Themes
Provided by Php-fusion V7 Themes | Freethemes4all.com

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2023 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.