Pagina principală · LIVE CAMERA CENTRU RESITA · Articole · Facebook Blog · Categorii de ştiri · Contactați-ne · Email -Admini · ARHIVA VIDEO Sâmbătă, Mai 21, 2022
VIZTATORI UNICI
<Flag Counter
Browser Ip
IP address signature
Măsurile dispuse de ANSVSA în contextul epidemiologic al evoluției gripei aviare la nivel european
transmis tuturor structurilor teritoriale instrucțiuni cu privire la măsurile ce trebuie aplicate la nivelul exploatațiilor nonprofesionale, comerciale și privind păsările sălbatice.

De la debutul anului 2022, au fost notificate 58 de focare la păsări doestice și păsări ținute în captivitate in Belgia, Danemarca, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și Marea Britanie.

În Ungaria au fost confirmate 10 focare secundare, după cum urmează:
- 7 focare în fermele comerciale de rațe și într-o gospodărie, în localitatea Kiskunmajsa din regiunea Bacs-Kiskun;
- un focar secundar la o fermă de rațe cu un efectiv de 11.407 capete de lângă localitatea Biharugra din regiunea Bekes;
- două focare la o fermă de păsări cu efective mixte (280 de capete) și la o fermă de curci (3.109 capete) din regiunea Csongrad-Csanad.

Ca urmare a depistării primului focar gripă aviară din localitatea Bigharugra, din data de 29.12.2021, zona de supraveghere (10 km) cuprinde și 7 localități din județul Bihor (Ateaș, Berechiu, Cheresig, Cefa, Riot, Sânicolau Român și Marțihaz).

Până la această data, în România nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări domestice.

Cu toate acestea, în județul Galați a fost confirmat un caz de influență aviară înalt patogenă H5N1 la un pescăruș, precum și un caz la o rață sălbatică împușcată pe raza județului Tulcea. La finele anului trecut, în arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării, a fost confirmat un caz de gripă aviară înalt patogenă la o lebădă de iarnă.

Având în vedere interesul protejării aviculturii românești, ANSVSA a solicitat sprijinul președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) în vederea informării membrilor UCPR și crescătorilor de păsări, să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin. Acestea trebuie aplicate inclusiv în timpul afluirii de material de reproducție sau păsări vii pentru repopularea fermelor provenite din comerțul intracomunitar sau din țări terțe.

De asemenea, ținând cont de faptul că, activitatea sanitară veterinară, preponderentă tehnic, are o complexitate majoră care asigură o legătură inseparabilă între sănătatea animalelor și sănătatea omului, ANSVSA a solicitat prim-ministrului sprijinul pentru facilitarea colaborării la nivel județean dintre Instituția Prefectului și DSVSA pentru prevenirea și, în caz de necesitate, a eradicării rapide a bolii.

Încă din luna decembrie a anului trecut, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul ANSVSA și DSVSA au demarat controale în opt județe amplasate pe granița de vest și sud-est a României (Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Giurgiu, Călărași, Constanța și Tulcea).

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară
Evaluări
Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Conectare
Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă
HOROSCOP

4,840,103 vizite unice
Cyclic by Fusion-Themes
Provided by Php-fusion V7 Themes | Freethemes4all.com

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2022 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.