Pagina principală · LIVE CAMERA CENTRU RESITA · Articole · Facebook Blog · Categorii de ştiri · Contactați-ne · Email -Admini · ARHIVA VIDEO Duminică, August 25, 2019
Navigare
Cele mai noi articole
Niciun articol disponibil
name
name
IP address signature
TRAFIC
optimizare web
IN CURAND RADIO
APADOR-CH cere modificarea legii politiei si a armelor de foc
București, 11 februarie 2019

APADOR-CH solicită modificarea urgentă a legii poliției (218/2002) și a legii armelor de foc (17/1996) în sensul interzicerii exprese, fără niciun dubiu, a folosirii armelor de foc pentru prinderea sau imobilizarea unor persoane care au comis contravenții.

Contravențiile sunt fapte de gravitate minoră, sub pericolul pe care-l reprezintă infracțiunile, iar folosirea armelor de foc pentru prinderea unui contravenient (de regulă, este vorba despre contravenții prevăzute de legislația rutieră) produce mai multe prejudicii pentru societate, decât beneficii.

Aceasta deoarece există un risc ridicat, de suficiente ori concretizat, de rănire sau ucidere a unor persoane care se află întâmplător în spațiul public, fără nicio legătură cu respectiva contravenție.

Cel mai recent episod de acest gen s-a întâmplat la data de 8 februarie 2019, în județul Mureș, când un pieton a fost grav rănit la cap de un glonț tras de către un polițist care încerca să oprească un autoturism. Autoturismul nu oprise la semnalul echipajului de poliție, faptă care constituie contravenție, nu infracțiune. Astfel că, din cauza teribilismului unui șofer, care va primi doar o amendă contravențională, o persoană nevinovată, complet străină de acel incident, se află la spital, între viață și moarte.

APADOR-CH reamintește că acesta nu este singurul caz în care folosirea armelor de foc a produs mai multe prejudicii decât beneficii. Există numeroase alte cazuri. Cel mai recent a fost în luna martie 2018, în Vaslui, când un șofer a fost împușcat în cap de un polițist, care, inițial, a susținut că arma i s-a descărcat accidental. În acel caz, dacă în loc de pistol cu glonț, polițistul ar fi fost dotat cu un taser, decesul nu s-ar mai fi produs. Nu ar fi avut de suferit nici victima și nici, în cele din urmă, polițistul.

Conform statisticilor furnizate de IGPR la cererea APADOR-CH, numai în ultimii trei ani câte un om a murit de glonțul poliției. Chiar dacă cifrele nu sunt mari, ele ar trebui să nu existe deloc, pentru că nimeni nu și-ar dori să fie acel 1 din fiecare an.

În acest context, APADOR-CH reiterează public Ministerului Afacerilor Interne solicitarea, pe care a mai făcut-o și altă dată, de a reevalua politica de dotare cu arme de foc a polițiștilor. Este necesar ca armele de foc să rămână doar în dotarea forțelor speciale de intervenție ale poliției, iar restul polițiștilor, inclusiv cei de la poliția rutieră, ar trebui dotați cu pistoale neletale, cu electroșocuri („tasere”).

Taserele nu oferă mari șanse de a opri autoturismele, dar, în mod sigur, nu ucid oameni. Pentru oprirea autoturismelor se pot folosi „benzile cu țepi” sau alte metode specifice, care nu pun în pericol viața celorlalți și care ar trebui asimilate în România. Chiar și în lipsa autostrăzilor…

COMUNICAT

Evaluări
Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nu au fost postate evaluări.
Conectare
Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă
RECLAMA PUBLICITATE
Site-ul Iulik official.
VIZTATORI UNICI
<Flag Counter
CEAS

Bucharest

HOROSCOP

3,363,617 vizite unice
Cyclic by Fusion-Themes
Provided by Php-fusion V7 Themes | Freethemes4all.com

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2019 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.